top of page

Orthomoleculaire vitaliteit

Orthomoleculaire Gezondheidszorg

De term orthomoleculair werd het eerst gebruikt in 1968 door Linus Pauling, professor in Chemie. Ortho staat voor juist en moleculair voor alles wat betrekking heeft tot moleculen. In de orthomoleculaire gezondheidszorg gaat het meer specifiek over voedingsmoleculen waarbij de nadruk wordt gelegd op de volgende punten : 

- de noodzaak om natuurlijke voedingsstoffen tot zich te nemen,

- het belang van het zoveel mogelijk vermijden of het elimineren van toxische stoffen uit ons lichaam,

- het bepalen van een voedingspatroon en levensstijl in functie van onze leeftijd, activiteit, locatie en genetische erfenis,

- het zoeken naar de onderliggende oorzaak van klachten en het leggen van verbanden tussen de verschillende signalen die ons lichaam aangeeft,

- het metabolisme van ons lichaam te herstellen door rekening te houden met de fysieke, psychologische, biochemische en sociale aspecten van onze gezondheid,

 

- het preventief beschermen van ons lichaam om ziekten geen kans te geven of deze af te remmen, 

 

- het aanbevelen van voedingssupplementen als aanvulling bij tekorten,

 

- het aanwakkeren om onze gezondheid in eigen handen te nemen.

Atomen, moleculen en cellen

Alles wat ons omgeeft, is uit hele kleine deeltjes, zoals aarde, lucht, water, planten, cellen van ons lichaam gemaakt. Deze kleine deeltjes noemen we atomen. Twee atomen die zich met elkaar verbinden, worden een molecule. Verschillende moleculen assembleren zich tot moleculaire structuren. Moleculaire structuren vormen onderdelen van cellen. Onderdelen van cellen bouwen zich op tot complete cellen, weefsels, organen, organismen, ... en stellen ons lichaam samen.

Biochemische processen

Biochemie op moleculair niveau kijkt naar de processen die plaats vinden in ons lichaam. Deze biochemische processen vormen ons metabolisme of stofwisseling. Het metabolisme produceert onze levensenergie en zorgt ervoor dat stoffen in ons lichaam aangemaakt of vervangen worden. Om deze biochemische processen uit te voeren heeft het lichaam voedingsmoleculen nodig die we hoofdzakelijk uit onze voeding en een gezonde levensstijl halen. Biochemische processen zorgen voor de volgende taken:  

 

- activiteit

- groei 

- voorplanting

- instandhouding

- bescherming

Als we optimaal willen functioneren, is het essentieel dat voedingsmoleculen steeds in de juiste concentratie, op de juiste plaats, op het juiste moment aanwezig zijn in ons lichaam. En dat we voorkeur geven aan de natuurlijke vorm van voedingsmoleculen, onderverdeeld in macronutriënten: koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, water en micronutriënten: vitaminen, mineralen, enzymen, fyto-nutriënten, aminozuren, sporenelementen, zuurstof, zonlicht, ... 

Biochemische individualiteit

Elke mens is anders. De concentratie aan voedingsstoffen die we nodig hebben, is deels genetisch bepaald maar hangt ook af van onze leeftijd, wat we in het leven doen en waar we wonen. 

Orthomoleculaire gezondheidszorg onderscheidt wat het lichaam écht nodig heeft om goed te functioneren en zorgt voor een persoonlijke benadering bij: 

 

- het zoeken naar een evenwichtig voedingspatroon en levensstijl,

- het behouden en aanmaken van energie,

- het ontlasten van toxische stoffen,

- het verliezen of bijkomen van gewicht,

- het bekomen van een goede nachtrust en het wakker opstaan,

- het beter beleven van verschillende levensfases zoals adolescentie, zwangerschap, menopauze, ouder worden, ...

- het verwerken van pijn, intoleranties, afvalstoffen, 

- het sterker in het leven staan bij overgevoeligheid.

Verstoring van de biochemie

De biochemie van ons lichaam kan worden verstoord door een ‘tekort’ of  een ‘teveel’ aan voedingsstoffen, de aanwezigheid van toxische stoffen, een genetische afwijking of een ongezonde levensstijl. En dit heeft rechtstreeks een negatieve impact op onze: 


- psyche

- weerstand

- energie aanmaak

- spijsvertering

- darmfunctie

- zenuwstelsel

- zuurbasen-evenwicht

- bloedsomloop

- gevoeligheid

- ...

Persoonlijke bewustwording

Als we de behoefte hebben om de kwaliteit van onze gezondheid en leven te verbeteren, is het aangewezen om stil te staan bij wat we er zelf aan kunnen doen en keuzes te maken die een positieve wending geven aan ons welzijn. Bewuster worden van de kracht die natuurlijke voeding en levensstijl ons kan bieden en hoe we er de meeste energie uit kunnen halen. Orthomoleculaire gezondheidszorg wijst ons hierbij de weg en leert ons:

- de regie over onze eigen gezondheid te bepalen,

- stapsgewijs over te gaan naar natuurlijke voeding en gezonde leefgewoonten,

 

- de signalen van ons lichaam te herkennen en er rekening mee te houden,

 

- welke voeding en lichaamsbeweging precies bij ons past en hoe deze in te lassen in ons dagdagelijks leven,

 

- de kwaliteit van voeding te evalueren en hoe deze te bewaren en te bereiden op een gezonde manier,

- hoe omgaan met voedingssupplementen als aanvulling bij tekorten. 

Gezond leven vraagt inzet en geduld maar eens we ons beter voelen, komt de motivatie van zelf.  We hebben tenslotte maar één lichaam! 

bottom of page